Potpisan Ugovor za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji

Bez autora
Apr 28 2024

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji.

Tanasković je nakon potpisivanja tog dokumenta, rekla da je ugovoreni iznos radova 12,4 miliona evra, od čega EU obezbeđuje 6,3 miliona evra, a Srbija iz budžeta 6,1 milion evra.

Prema njenim rečima, projekat obuhvata rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadnih voda.

Ministarka je naglasila da će realizacija ovog projekta doprineti poboljšanju kvaliteta životne sredine u regionu, ali i smanjenju zagađenja reke Gradašnice i Moravice, kao i Bovanskog jezera koje se nalazi nizvodno, a koje se koristi kao izvor vode za opštinu Aleksinac.

Na ovaj način će se obezbediti prečišćavanje otpadnih voda za šire područije opštine Sokobanja, a samim tim i puna usklađenost sa relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, kao i direktivama EU u ovoj oblasti, ukazala je ministarka.

Ona je objasnila da je prilikom planiranja ovog projekta bilo uzeto u obzir i to da je Sokobanja važan turistički centar, pa je planiran kapacitet prerade otpadnih voda ekvivalentan broju stanovnika, a to obuhvata vrhunac turističke sezone.

Projekat "Izgradnja sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštini Sokobanja", finansira se iz IPA 2020 programa na osnovu Finansijskog sporazuma potpisanog između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik